CASE AUTH/1876/8/06

ANONYMOUS EMPLOYEE v PFIZER

Hospital call rates

A Pfizer representative complained anonymously that he/she
had been asked to call on target doctors eight times each per
year. The complainant knew that this was not in line with
the Code and yet if he/she did not carry out these calls he/she
risked their job. All hospital representatives were given this
call rate and had questioned it many times but nothing had
changed.

The Panel noted that the supplementary information to the
Code stated, inter alia, that the number of calls made on a
doctor or other prescriber by a representative each year
should not normally exceed three on average. This did not
include attendance at group meetings and the like, a visit
requested by the doctor or other prescriber or a visit to follow
up a report of an adverse reaction, all of which could be
additional to the three visits allowed. The Code referred to
representatives ensuring that the frequency, timing and
duration of calls and the manner in which they were made
did not cause inconvenience.

According to the documentation representatives were
expected to see senior targets 6.5 times in face-to-face
meetings during the period December 2005-November 2006.
With regard to coverage and frequency, representatives had to
‘maintain a robust list of ... target doctors and maintain a call
rate of 8'.

The Business Planning Guidance 2006 Anti-Infectives
identified various customer groups and stated that the
coverage was 90% and the frequency 8. A footnote stated that
the frequency was to be planned by the representative and
agreed with the manager. Not all the customer groups listed
were prescribers.

The Panel noted Pfizer’s submission that ‘call rate’ meant
‘contact rate’. This was not clear from the enclosures
provided by Pfizer. This wording would be altered. In the
Panel’s view call rate meant a proactive call from a
representative on a health professional and would not be
interpreted to mean a call responding to a request or an
encounter at a meeting or in a corridor.

The documents neither gave any details about the
requirements of the Code nor referred the reader to the Code.
However, regardless of any reference to the Code and its
requirements, the Panel considered that in setting the activity
targets so high in relation to call rates, the documents
advocated a course of action which would be likely to lead to
a breach of the Code. This would be a consequence of
following the documentation. Thus the Panel ruled a breach.
The Panel did not consider that the circumstances amounted
to a failure to maintain high standards and ruled accordingly.
The Panel did not consider that the circumstances warranted
a ruling of a breach of Clause 2 of the Code which was
reserved as a sign of particular censure.
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A representative for Pfizer Limited complained
anonymously about hospital call rates.

COMPLAINT

The complainant alleged that he/she was asked by
the company to call on target doctors eight times each
per year. The complainant knew that this was not in
line with the Code and yet if he/she did not carry out
these calls he/she risked their job. All hospital
representatives were given this call rate and had
questioned it many times but nothing had changed.

When writing to Pfizer the Authority asked it to
respond in relation to Clauses 2, 9.1 and 15.4 of the
Code.

RESPONSE

Pfizer noted that Clause 15.4 was intended to protect
health professionals etc from being inconvenienced by
sales representatives. Pfizer did not believe that the
objectives which it set its hospital sales
representatives (HSRs) caused health professionals
inconvenience.

Pfizer was not aware of having ever received a
complaint from a health professional about the
frequency of contacts made by HSRs.

Pfizer submitted that all of its representatives
(including HSRs) were well trained in the Code and
knew that they must comply with it. They were also
absolutely clear about the consequences of a
complaint. If a health professional were to complain
that an HSR’s contacts were too frequent, this matter
would be urgently discussed between the HSR and
their manager and the contact rate amended
accordingly. The wishes of individuals on whom
HSRs wished to call would therefore be observed.

Pfizer submitted that HSRs were not required to hold
8 formal one-to-one meetings. The reference to “call
rate’ in the complaint (and in Pfizer’s materials) might
be misinterpreted. ‘Call rate’ in practice actually
meant contact rate. Thus Pfizer referred to ‘contact(s)’
instead of “call rate(s)’ in its submission to aid
interpretation. The company would change the
terminology it used in its materials in order to avoid
misinterpretation in the future.

Although Pfizer required some of its HSRs to make 8
contacts each year with health professionals this did
not mean that they had to make 8 formal one-to-one
contacts each year. (A formal one-to-one contact was
a detailed discussion, usually resulting from an
agreed appointment and lasting more than a few
minutes). Indeed, Pfizer concurred that to require an
HSR to make 8 formal one-to-one contacts might well
cause a health professional inconvenience.

Pfizer interpreted the term ‘contact’ very broadly and



almost any form of meaningful professional contact
would count towards an HSR’s objectives. It was
usually the case that of the 8 contacts required each
year, only a small proportion would be in the form of
a formal one-to-one meeting; the remainder were
usually less formal. For instance, if a health
professional was at a departmental meeting at which
an HSR was present, that would count as one contact,
as would also be the case if both were present at a
postgraduate or society meeting etc.

Pfizer submitted that, more often than not, a good
proportion of an HSR’s contacts would be reactive, as
opposed to proactive, because of the close relationship
which was built up over time between HSRs and
health professionals. Reactive contacts also counted
towards an HSR’s objectives. Such contacts might
include a brief follow-up on a previous meeting in
order to deliver a clinical paper, or other information
that the health professional had requested, or a
relatively brief exchange in a corridor if the HSR and
health professional passed each other and had any
relevant discussion. Therefore, because of the broad
interpretation of what counted as a contact, Pfizer did
not think that any inconvenience was caused to health
professionals and for that reason there was no breach
of Clause 15.4.

Pfizer acknowledged that the supplementary
information to Clause 15.4 stated that “The number of
calls made on a doctor or other prescriber by a
representative each year should not normally exceed
three on average’ (emphasis added). However, for the
reasons set out above (namely that of ‘contact’ was
interpreted broadly and consisted of both proactive
and reactive contacts in a whole host of settings),
Pfizer did not believe that an HSR’s objectives
contravened the spirit of the Code. The key point in
this clause was that inconvenience was not caused to
the health professional. There was no evidence of any
inconvenience being caused to a health professional
and for that reason Pfizer did not consider it had
breached Clause 15.4.

Pfizer submitted that as it had not breached Clause
15.4 of the Code there could not have been a breach of
Clauses 2 and 9.1. The contact rate objective for HSRs
did not bring discredit upon or reduce confidence in
the pharmaceutical industry. In addition, Pfizer
submitted that it had maintained high standards at all
times because it had mechanisms in place to ensure
that health professionals were not inconvenienced and
that their wishes were observed.

Pfizer provided the following documents:

1 Performance Plan 2006: This was the formalised list
of HSR objectives for the year and put the objective
described above in the context of all the other
objectives that a manager had agreed with the HSR.

2 Productivity Document: This set out the
expectations and measures which would be used to
assess performance. These were reviewed quarterly.
By way of explanation, the “Activity’ boxes listed the
number of daily calls with all customers. The ‘target
coverage’ at the bottom of the page covered the point
under consideration, namely the rate at which HSRs
were expected to make some form of contact with
targeted health professionals in a year.
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Pfizer submitted that in addition, it could be seen
from the material that the contact rate area of activity
was covered under the title ‘customer focus’.
Customers’ wishes must therefore be observed if this
objective was to be met. (Again, this highlighted
Pfizer’s compliance with Clause 15.4).

3 Business Planning Guidance 2006-Anti-Infectives:
This document gave guidance on, inter alia, how
objectives were set. It gave background to each
individual set of objectives.

Pfizer submitted that all contact rate targets were
agreed jointly between HSRs and their manager. A
variety of factors were taken into consideration when
agreeing the activity levels which Pfizer expected
from its HSRs. Broadly these were: geography and
size of a territory, local benchmarking data for other
pharmaceutical companies, together with other
internal factors such as the number of days an HSR
had available for making contact with health
professionals which must be balanced with other
duties such as training or coaching of new HSRs.

Pfizer submitted that an HSR’s contact rate was
measured by electronic records of contacts with
customers along with a description of the nature of
the contact, the time and venue, the information
exchanged, the materials used, any particular
outcomes and any specific plans for further contact.
The records were used in the regular review meetings
which an HSR had with their manager.

Pfizer submitted that an HSR could not lose their job
solely over contact rates. The contact rates on
targeted customers formed only one part of this one
objective, which, accounted for 30% of an HSR's total
objectives for a whole year. Failure to achieve on a
single part of one objective or indeed on a whole
objective would not ordinarily constitute grounds for
dismissal.

Pfizer submitted that an HSR, just like any other
employee of Pfizer, agreed their objectives with their
manager at the beginning of the performance
planning period and had the right to challenge targets
which they considered might be impossible to meet.
There were four performance reviews each year at
which concerns could be raised at any time in a
formal setting. Concerns could also be raised
informally at any time by an HSR with their manager.
In addition, a concern could also be escalated at any
time to senior management through Pfizer’s open
door policy.

The Business Planning Guidance 2006 — Anti-
Infectives document referred to above reflected the
point that this objective was one which was to be
agreed between an HSR and their manager as it stated
the “frequency [of contact was] to be planned by sales
person and agreed with [district sales manager] DSM’.

No Pfizer employee was expected to accept
accountability for objectives with which they
disagreed or which they believed they would not be
able to achieve. Indeed, not all HSRs would have
identical contact rate objectives. Experience and
geographical considerations, for instance, were
considered as outlined above. Again an HSR would
have the opportunity, just like any other Pfizer



employee, to challenge the achievability of their
objectives.

In conclusion Pfizer did not believe that the contact
rate set for HSRs breached Clauses 2, 9.1 or 15.4 of the
Code. Pfizer submitted that the objectives set for its
HSRs were within the spirit of the Code, particularly
because the term ‘contact’ was interpreted very
widely (as set out above and it was not aware of
receiving any complaints from hospital health
professionals that the frequency of an HSR’s contacts
had caused them any inconvenience. No prima facie
case had therefore been established.

PANEL RULING

The Panel noted that the supplementary information
to Clause 15.4 stated, inter alia, that the number of
calls made on a doctor or other prescriber by a
representative each year should not normally exceed
three on average. This did not include attendance at
group meetings and the like, a visit requested by the
doctor or other prescriber or a visit to follow up
report of an adverse reaction, all of which could be
additional to the three visits allowed. Clause 15.4 of
the Code referred to representatives ensuring that the
frequency, timing and duration of calls and the
manner in which they were made did not cause
inconvenience.

The Panel noted that according to the documentation
HSRs were expected to see senior targets 6.5 times in
face to face meetings during the period December
2005-November 2006. The ‘overachieved’ level was
7.5 face to face meetings. With regard to coverage and
frequency, representatives were instructed to
‘maintain a robust list of ... target doctors and
maintain a call rate of 8’. Reference was made to
‘Exceeded = Coverage of 95% targets x 8+'.

The Business Planning Guidance 2006 Anti-Infectives

identified various customer groups and stated that the
coverage was 90% and the frequency 8. A footnote
stated that the frequency was to be planned by the
representative and agreed with the DSM. Not all the
customer groups listed were prescribers. The
supplementary information to Clause 15.4 of the Code
referred to calls on prescribers.

The Panel noted Pfizer’s submission that ‘call rate’
meant ‘contact rate’. This was not clear from the
enclosures provided by Pfizer. This wording would
be altered. In the Panel’s view call rate meant a
proactive call from a representative on a health
professional and would not be interpreted to mean a
call responding to a request or an encounter at a
meeting or in a corridor.

The Panel noted Pfizer’s submission that its
representatives were well trained on the Code but
nonetheless considered that the documents needed to
stand alone.

The Panel noted that the documents did not give any
details about the requirements of the Code nor was
the reader referred to the Code. However, regardless
of any reference to the Code and its requirements, the
Panel considered that in setting the activity targets so
high in relation to call rates, the documents advocated
a course of action which would be likely to lead to a
breach of the Code. This would be a consequence of
following the documentation. Thus the Panel ruled a
breach of Clause 15.4. The Panel did not consider that
the circumstances justified a ruling of a breach of
Clause 9.1 of the Code. The Panel did not consider
that the circumstances warranted a ruling of a breach
of Clause 2 of the Code which was reserved as a sign
of particular censure.

Complaint received 2 August 2006

Case completed 6 November 2006
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